31 maj 2009

MPL, vad är det?

Jag ska försöka mig på en kortfattad beskrivning av Trafikflygprogrammet som jag läser här på TFHS. Hoppas det blir begripligt, ska erkänna att jag själv fått fundera en hel del kring detta. Inte helt enkelt att förstå innebörden av alla certifikat, behörigheter och begrepp åtminstone såhär till en början.

Alla plan har universitetets logo på stjärtfenan för som jag redan berättat tillhör skolan Lunds Universitet och den tekniska fakulteten LTH, Lunds Tekniska Högskola.

Trafikflygprogrammet är på 180 högskolepoäng, dvs 6 terminer heltidsstudier som leder till en kandidatexamen. Dock blir utbildningstiden för oss något kortare (ca 2,5 år) då även somrarna nyttjas till studier (läs flygning) när vädret är mest gynnsamt.

Fram tills för 1 år sedan (mellan 1984-2007) har TFHS utbildat studenterna på traditionellt vis. Programmet var då 1,5 år och ledde till en kommersiell behörighet för flermotorflygplan påbyggt med diverse behörigheter och en fryst ATPL-teori. Alltså en komplett yrkespilotutbildning enligt den "traditionella vägen" så kallat Ab Inito ("från början" på latin).

Ab Initio (på TFHS): först tog man PPL på enmotorplan (privatflygarlicens: flyga privat i vackert väder) som byggdes på med IR (instrument rating: flyga i dåligt väder/moln) och Ava (avancerad flygning: rollar, loopar, mm för att bli trygg med flygmaskiner). Därefter tog man ett CPL (kommersiell licens: för att få arbeta som pilot), läste ATPL-teorin (teorin för trafikflygarlicens som är det högsta certifikatet, som dock kräver flygerfarenhet innan det blir gällande) samt ME (behörighet för flermotorplan) och MCC (Multi Crew Co-operation: tvåpilotsamarbete). Hoppas det inte blev allt för rörigt...

I september 2008 godkändes dock ett nytt certifikat i Sverige nämligen MPL som betyder Multicrew Pilot License (flerpilotcertifikat fritt översatt). Syftet har varit att anpassa pilotutbildning till dagens behov som å ena sidan innebär mer avancerad teknik med bl.a allt mer datoriserade flygplan, men också för att möta kraven på de ledar- och samarbetsegenskaper som ställs på dagens piloter. Såväl pilotyrket som flygplanen har ju förändras i takt med ny teknik, forskning och ny ekonomisk verklighet (bl.a. hårdare konkurrens som påverkat bolagens organisation och ansvarsfördelningar).

Exakta upplägget på MPL-utbildningen här på TFHS hittar du några stycken längre ner men först tänkte jag sammanfatta det hela likt jag gjort ovan med Ab Initio. Skillnaden är inte jättestor, man kan säga att MPL-certifikatet innefattar i stort sett samma sak men att metoderna och till viss del fokus skiljer sig åt. Några tillägg är också gjorda bl.a. finns krav på en längre tids praktiskt yrkesutövande. Utbildningstiden för MPL är därför något längre men leder istället hela vägen in i yrket.

Man skulle kunna säga att vi "utbildas man till pilot på tung lufttrafik på en specifik flygplanstyp via ett specifikt flygbolag". Redan från första skoldagen ska man nämligen enligt MPL-systemet ha kontakt med ett flygbolag där vi i slutskedet gör vår "yrkespraktik" på som Styrman. Dvs vars flygplan vi lär oss flyga (får en så kallad Type Rating på). Bör tilläggas att vi i det skedet är fullutbildade piloter, alltså inga praktikanter!

MPL-certifikat: På samma vis som förr skolar vi först till PPL på enmotoriga flygplan och därefter fortsätter IR träningen (delvis i simulator, en så kallad FNPT II). Även ME utbildningen genomförs i simulator dock i flerpilotsystem tillsammans med MCC-utbildning. Vi kommer därutöver att flyga Ava (eller Upset Training som det egentligen är, alltså hantera onormala lägen kryddat med loop och roll mm) och givetvis läsa ATPL-teorin.
Sen händer det grejer! Dags för Type Rating på en Full Flight Simulator (inskolning på den flygplanstyp vi ska yrkespraktisera på) föjt av Skill Test. Därefter så kallad Line Training som är det praktiska yrkesutövandet på ett flygbolag. MPL-certifikatet avslutas tillsist med en Line Check.

MPL fokuserar starkt på "Crew Resource Management" dvs mer kring ledarskap, kommunikation och samarbete inom en besättning samt "Threat and Error Management" vilket innebär metoder för att tidigt identifiera och hantera incidenter av olika slag. Certifikatet innefattar också mer av ämnesområdet "Human Factors and Systems Safety" dvs människans förutsättningar och begränsningar inom flyg - TFHS starkaste forskningsområde.

Eftersom TFHS är en institution på Lunds Universitet kommer vi utöver MPL-certifikatets krav att skriva ett examensarbete för att få vår akademiska kandidatexamen. Andra saker inom Trafikflygprogrammet som inte är krav för MPL är t.ex. idrott 3 timmar i veckan :)

Inga ytterligare tillägg behövs efter ett MPL-certifikat (såsom exempelvis Type Rating) för att börja jobba inom tung flygtrafik förutsatt att vi fortsätter på samma flygplansmodell och bolag (annars behöver man såklart en Type- eller Company Converce Course). Förhoppningsvis leder "yrkespraktiken" till direkt anställning på bolaget men om så inte blir fallet får vi ut på marknaden och söka jobb som alla andra. Dock med faktisk flygerfarenhet från linjetrafik i bagaget.

Begränsningen med Multi Crew Pilot License kan man höra från namnet. Certifikatet förutsätter att man arbetar inom flerpilotsystem, vi får exempelvis inte flyga kommersiellt som ensam pilot. Å andra sidan sker det ju sällan idag i praktiken så länge vi vill arbeta inom just tung luftfart och inte med taxi/fotoflyg eller liknande i mindre plan spelar det ingen roll. En annan skillnad är att flermotorskedet introduceras i simulator, varefter man direkt kliver på tyngre flygplan (inget PA-31 alltså). Slutresultatet är kunskapsmässigt likvärdigt mellan de olika utbildningsvägarna. MPL är bara en mer "riktad väg anpassad till nya behov" medan den tidigare utbildningen på TFHS (som mer eller mindre alla privata skolor fortfarande tillämpar) är mer generell. Succé eller ej - det får framtiden visa.

MPL-utbildningen ur ett tidsperspektiv: Trafikflygprogrammet på TFHS genomförs i flera "block" som mer eller mindre överlappar varandra...

Skolans toppmoderna Cirrus SR-20 kommer vi bli mycket goda kompisar med.

1 CORE: Detta är den grundläggande flygutbildningen där vi lär oss spaka mindre flygplan. Under de cirka 100 flygtimmarna med enmotoriga Cirrus SR-20 betar vi bl.a. av privatflygarcertifikatet, PPL. Det blir också introduktion på flermotor (i skolans simulator PNPT II som föreställer Beechcraft 200). Den här delen innehåller även Upset Training med SK-61 Bulldog och Mörkerflygning i Cirrus. Teoridelen för PPL läses in första veckorna och direkt därefter påbörjas ATPL-teorin (för Airline Transport Pilot License) alltså teoripaketet för att bli flygkapten. Slutligen blir det även introduktion i både flerpilotsystem och IR (instrumentflygning: flyga utan sikt utåt).

Skolans simulator föreställer detta flygplan, en Beechcraft 200 som bl.a. Lufttransport flyger ambulansflyg med.

2 BASIC: innebär tyngre tonvikt på flerpilotsamarbete, sk MCC, och mycket IR - instrumentflygning. Vi kommer träna bl.a. start och landning i dåligt väder, navigation med hjälp av olika navigeringssystem etc etc. Mycket timmar i simulatorn blir det men även fortsatt flygning i Cirrus. I detta skede tentar vi också av ATPL-teorin (14 prov).

Detta är simulatorn på Arlanda som jag kommer sitta och spaka så småningom.

3 INTERMEDIATE: påbörjas efter cirka 18 månader. Då kommer vi tillfälligt bo på annan ort och utbildas på simulator som exakt föreställer och beter sig som det flygplan vi gör yrkespraktiken på. Vi kommer alltså få en så kallad Type Rating på flygplanstypen som vårt bolag opererar med. Det blir precis som på riktigt, samma checklisor, utrop, pilotsamarbete, etc. och simulatorn rör sig med hydraulik för att ge riktig verklighetskänsla!

4 ADVANCE: är en fortsättning på ovan men nu blir det träning på "onormala förhållanden". Man kommer simulera fel som kan hända samt utsätta oss för svårare förhållanden. Detta avlutas efter cirka 100 flygtimmar med ett så kallat Skill Test, alltså prov där flygkunskaperna bekräftas av en kontrollant. Vi kommer även göra 12 godkända "touch-and-go" (start och landningar) på riktigt men utan passagerare i planet givetvis ;)

Till sist blir det på riktigt då vi påbörjar yrkespraktiken som Styrmän på vårat tilldelade "Host Airline".

5 LINE TRAINING: Efter cirka 240-270 flygtimmar inom TFHS gör vi 20 veckors yrkespraktik sk Line Training på ett flygbolag som Styrman med specialutbildade kaptener. Dessa veckor kommer vad jag förstår spädas ut över ett år för parallellt med detta skriver vi vårt examensarbete. Yrkespraktiken avslutas med en så kallad Line Check då vi blir godkända Styrmän på flygplanstypen, ett flygprov som därefter ska göras 2 gånger per år enligt myndighetsbestämmelser.

EXAMEN! Sådär ja, då var vi framme i årsskiftet 2011/12 och dags för examen! Förhoppningsvis har jag fått ett jobberbjudande på bolaget där jag gjort yrkespraktik - om inte får jag bege mig ut på arbetsmarknaden och söka jobb som alla andra. Svårt att sia såhär tidigt om hur marknaden kommer att se ut då. "Det svänger ju en hel del" som man brukar säga. Inte minst i flygbranchen :)

3 kommentarer:

  1. Hej Thomas!
    Jag råkade snava in på den här sidan när jag försökte bli klok på olika flygutbildningar i sverige och nu fattar jag faktiskt lite mer, bra beskrivet får jag säga! =)

    Jag undrar om du kan svara på en fråga? Vet du hur det är om en redan verksam pilot, med flera års erfarenhet som trafikflygare, vill ta en kandidatexamen? Han utbildade sig i USA enligt det gamla systemet som du beskriver i texten men är nu sugen på att läsa vidare inom aviation och har ju inga akademiska poäng. Vet du om man skulle kunna omvandla den utbildning han har och komplettera med att bara läsa vissa av de kurserna ni läser?

    Jag vet att det här är ett long shot men jag tänkte att det kanske hade nämnts någon gång av någon lärare.. ;)

    Om du har en aning så får du jättegärna höra av dig till mig på sjolanderhelena@gmail.com
    Annars önskar jag dig lycka till med flygstudierna! =)
    //Helena

    SvaraRadera
  2. Hej Helena. Jag vet inte om jag förstår frågan rätt. Han vill läsa vidare inom aviation på ett universitet/högskola men saknar behörighet (akademiska poäng) för att bli antagen? För om det har med fortsatt jobb och göra så ser jag ingen anledning att plugga ytterligare.

    Avsaknaden av akademiska poäng är absolut inget hinder för att jobba som pilot utanför USA. TFHS är mer eller mindre ensamma om att erbjuda flygutbildning i form av ett kandidatprogram med universitetsstatus. Så vill han fortsätta jobba som trafikpilot så ser jag inget hinder, det räcker med att omvandla certifikaten från amerikanskt till europeisk standard (om det ens behövs).

    Vill förtydliga att "det gamla systemet" som jag beskriver är den metod som används allra mest, nästa överallt. Nya MPL är bara ett barn i sammanhanget men kommer sannolikt att växa ikapp med tiden. Finns alltså ingenting att bekymra sig över om man går eller gått vägen via CPL, IR, ME, MCC, osv. Det är precis lika fullvärdigt.

    Men angående tillgodoräknande. Tyvärr tror jag inte att det går att omvandla tidigare tagna certifikat till akademiska poäng genom TFHS. Jag har dåligt grepp på detta det erkänner jag, men grejen är att de akademiska poängen på Trafikflygprogrammet är skiljda från flygmyndigheternas kunskapskrav/utbildningsmall. En flygutbildning i sig ger alltså inga akademiska poäng så länge den inte genomförs under ett universitet eller högskola vilket hör till ovanligheterna.

    Ett exempel som kanske förtydligar det: vi måste alltid skriva dubbla prov - först ett skolprov (till universitetet för att tenta av den "akademiska kursen" inom högskoleverkets mallar) sen ett myndighetsprov (till Transportstyrelsen för att tenta av kunskapskraven de ställer). Som elev på Trafikflygprogrammet (Lunds universitet) utbildar man sig alltså både under högskola och myndighet. Slutprodukten är en flygutbildning plus en akademisk kandidatexamen - de hör alltså inte ihop...

    Möjligtvis finns en väg att gå trots allt. TFHS erbjuder ju mer än Trafikflygprogrammet, till exempel ATPL-teori på distans (75 högskolepoäng). Har han erfarehet från trafikflyget så borde han ju kunna tenta av dessa kurser relativt enkelt. Tror dock inte att han kan kvittera ut 75hp för ett redan erhållet ATPL om så är fallet.

    Shit, det här var verkligen ett långskott :) Jag råder dig att ta kontakt med skolan, jag har trots allt bara skrivit sådant jag tror. Detta är inte alls mitt område.

    SvaraRadera
  3. Hej Thomas!
    Supersnällt av dig att svara!

    Anledningen till att han vill läsa vidare är dels att han vill kunna söka andra jobb än enbart själva flygjobben (ledande positioner till exempel) och dels att även om han fortsätter på sin nuvarande tjänst i USA (pilot och instruktör i simulatorn), så kommer han kunna höja sin lön avsevärt med mer utbildning. Han är jättesugen på Masterutbildningen ni har på TFHS till exempel och den kräver att man har kandidatexamen sedan innan. Visst hade han kunnat gå liknande vidareutbildningar i USA utan högskoleexamen också men då måste han bekosta allt själv och utbildning är inte superbilligt där.. ;) Eftersom han är svensk så kändes det naturligt att kolla alternativen här hemma först.

    Han har tittat på ATPL-teorin på 75 poäng och det låter ju intressant men det ger inte behörighet att sedan läsa masterprogrammet.

    Jag förstår att det inte var helt lätt att svara på.. som sagt, jag tog en chansning... ;) Men det var jättesnällt att du försökte iallafall!

    Vänliga hälsningar!
    Helena

    SvaraRadera