28 maj 2009

Rundvandring

I måndags fick vi gå en rundvandring efter det att rektor, lärare m.fl. hälsat oss välkomna till skolan. Efter en snabb titt runtom teorilektions- och kontorslokalerna tog vi en promenad ner till hangarerna, beläget cirka 7-10 minuter gångväg norr om skolan och Ljunghusen.

I första hangarutrymmet stod några av skolans tvåmotoriga PA-31:or prydligt uppställda och vi fick klättra, klämma och känna. Sedan Trafikflygprogrammet gjordes om för ett år sedan till att utbilda enligt MPL (återkommer till vad det är) ingår inte längre skolning på dessa. Istället gör vi all flygutbildning på enmotoriga flygplan och i simulator (tvåmotorigt Beechcraft 200). Därefter går vi vidare till tyngre flygplan, dvs skolning på de som vi förväntas arbeta på efter examen och kommer göra yrkespraktik på i 20 veckor.
Men vi får provflyga dessa PA-31 i alla fall - redan imorgon faktiskt eftersom våra flygpass strukits denna vecka. För få plan var lediga då 08:1 åker upp till norra Sverige i ett par stycken.David tycker vänstersitsen i PA-31 känns helt ok.

På dessa SK-61 (även kallad Bulldog) kommer vi skola avancerad flygning, dvs med svängar i lutningar över 60 grader. De är godkända för roll, loop och gud vet allt så förhoppningsvis... TFHS undervisade studentera på dessa till bara för några år sedan - i samband med att försvaret gjorde sig av med dem tog hamnade flera i Ljungbyhed. Men numera är det ett annat flygplan som i huvudsak gäller för oss nämligen...
...Cirrus SR-20. Toppmoderna, nästintill nyinköpta plan i gjuten plast. Inga skarvar och nitar med andra ord som jag är van sedan flygning med PA-28 hemma på flygklubben i Umeå. De är som en dröm att titta på. Givetvis glascockpit - datorskärmar i stället för traditionella instrument. Ska lägga upp mer bilder på Cirrusen lite senare.

Slutligen tog vi en titt på den simulator där vi kommer göra x antal skoltimmar...
Den föreställer en cockpit på ett tvåmotorigt större flygplan (nästan identisk med bilden ovan) och är så verklighetstrogen att vi får logga flygtimmarna på denna som riktiga flygtimmar! Det var det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar