28 maj 2009

50 meter till skolan

Här är några bilder på skolan och det absoluta närområdet. Alltsammans (Ljunghusen, skolhusen och hangarerna) ligger på gamla flottiljområdet F5 som lades ner för ett antal år sedan. Men Trafikflyghögskolan startades redan dessförinnan, 1984 av just Försvarsmakten. Syfte med skolan var att mätta den civila marknaden på piloter för att förhindra att dyrt utbildade stridspiloter övergick till den tunga civila luftfarten (som betalade höga löner). I början på 90-talet var skolans existens hotat av olika skäl men istället för att lägga ner den visade Lunds Universitet intresse och övertog utbildningen. Så är ser det ut även idag. Utbildningen jag läser är alltså en vanlig 180hp kandidatexamen, eller som den heter: "Degree of Bachelor in Aviation as Pilot in Airline Operation". Pjuh! ;)
Här ser man flygledartornet som ligger precis granne med skolhuset till vänster.

Går vi en bit fram och blickar lite längre bak ovanför skylten kan man ana landningsbaneområdet. På Ljungbyhed (ESTL) finns 4 parallella banor dock är bara 2 i bruk medan de övriga används till bl.a. biltester.

Vi vrider blicken åt vänster. Här är skolans huvudbyggnad där vi läser all teori. Här jobbar också huvuddelen av skolpersonalen (övriga har kontor i hangaren cirka 7 minuters promenad norrut).

Så här långt är det hem till Ljunghusen, knappt 50 meter alltså. Bilden är tagen från hörnet på skolbyggnaden.

Det var allt för den här gången :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar