Jag ska försöka mig på en kortfattad beskrivning av Trafikflygprogrammet som jag läser här på TFHS. Hoppas det blir begripligt, ska erkänna att jag själv fått fundera en hel del kring detta. Inte helt enkelt att förstå innebörden av alla certifikat, behörigheter och begrepp åtminstone såhär till en början.
Alla plan har universitetets logo på stjärtfenan för som jag redan berättat tillhör skolan Lunds Universitet och den tekniska fakulteten LTH, Lunds Tekniska Högskola.
Trafikflygprogrammet är på 180 högskolepoäng, dvs 6 terminer heltidsstudier som leder till en kandidatexamen. Dock blir utbildningstiden för oss något kortare (ca 2,5 år) då även somrarna nyttjas till studier (läs flygning) när vädret är mest gynnsamt.
Fram tills för 1 år sedan (mellan 1984-2007) har TFHS utbildat studenterna på traditionellt vis. Programmet var då 1,5 år och ledde till en kommersiell behörighet för flermotorflygplan påbyggt med diverse behörigheter och en fryst ATPL-teori. Alltså en komplett yrkespilotutbildning enligt den "traditionella vägen" så kallat Ab Inito ("från början" på latin).
Ab Initio (på TFHS): först tog man PPL på enmotorplan (privatflygarlicens: flyga privat i vackert väder) som byggdes på med IR (instrument rating: flyga i dåligt väder/moln) och Ava (avancerad flygning: rollar, loopar, mm för att bli trygg med flygmaskiner). Därefter tog man ett CPL (kommersiell licens: för att få arbeta som pilot), läste ATPL-teorin (teorin för trafikflygarlicens som är det högsta certifikatet, som dock kräver flygerfarenhet innan det blir gällande) samt ME (behörighet för flermotorplan) och MCC (Multi Crew Co-operation: tvåpilotsamarbete). Hoppas det inte blev allt för rörigt...
I september 2008 godkändes dock ett nytt certifikat i Sverige nämligen MPL som betyder Multicrew Pilot License (flerpilotcertifikat fritt översatt). Syftet har varit att anpassa pilotutbildning till dagens behov som å ena sidan innebär mer avancerad teknik med bl.a allt mer datoriserade flygplan, men också för att möta kraven på de ledar- och samarbetsegenskaper som ställs på dagens piloter. Såväl pilotyrket som flygplanen har ju förändras i takt med ny teknik, forskning och ny ekonomisk verklighet (bl.a. hårdare konkurrens som påverkat bolagens organisation och ansvarsfördelningar).
Exakta upplägget på MPL-utbildningen här på TFHS hittar du några stycken längre ner men först tänkte jag sammanfatta det hela likt jag gjort ovan med Ab Initio. Skillnaden är inte jättestor, man kan säga att MPL-certifikatet innefattar i stort sett samma sak men att metoderna och till viss del fokus skiljer sig åt. Några tillägg är också gjorda bl.a. finns krav på en längre tids praktiskt yrkesutövande. Utbildningstiden för MPL är därför något längre men leder istället hela vägen in i yrket.
Man skulle kunna säga att vi "utbildas man till pilot på tung lufttrafik på en specifik flygplanstyp via ett specifikt flygbolag". Redan från första skoldagen ska man nämligen enligt MPL-systemet ha kontakt med ett flygbolag där vi i slutskedet gör vår "yrkespraktik" på som Styrman. Dvs vars flygplan vi lär oss flyga (får en så kallad Type Rating på). Bör tilläggas att vi i det skedet är fullutbildade piloter, alltså inga praktikanter!
MPL-certifikat: På samma vis som förr skolar vi först till PPL på enmotoriga flygplan och därefter fortsätter IR träningen (delvis i simulator, en så kallad FNPT II). Även ME utbildningen genomförs i simulator dock i flerpilotsystem tillsammans med MCC-utbildning. Vi kommer därutöver att flyga Ava (eller Upset Training som det egentligen är, alltså hantera onormala lägen kryddat med loop och roll mm) och givetvis läsa ATPL-teorin.
Sen händer det grejer! Dags för Type Rating på en Full Flight Simulator (inskolning på den flygplanstyp vi ska yrkespraktisera på) föjt av Skill Test. Därefter så kallad Line Training som är det praktiska yrkesutövandet på ett flygbolag. MPL-certifikatet avslutas tillsist med en Line Check.
MPL fokuserar starkt på "Crew Resource Management" dvs mer kring ledarskap, kommunikation och samarbete inom en besättning samt "Threat and Error Management" vilket innebär metoder för att tidigt identifiera och hantera incidenter av olika slag. Certifikatet innefattar också mer av ämnesområdet "Human Factors and Systems Safety" dvs människans förutsättningar och begränsningar inom flyg - TFHS starkaste forskningsområde.
Eftersom TFHS är en institution på Lunds Universitet kommer vi utöver MPL-certifikatets krav att skriva ett examensarbete för att få vår akademiska kandidatexamen. Andra saker inom Trafikflygprogrammet som inte är krav för MPL är t.ex. idrott 3 timmar i veckan :)
Inga ytterligare tillägg behövs efter ett MPL-certifikat (såsom exempelvis Type Rating) för att börja jobba inom tung flygtrafik förutsatt att vi fortsätter på samma flygplansmodell och bolag (annars behöver man såklart en Type- eller Company Converce Course). Förhoppningsvis leder "yrkespraktiken" till direkt anställning på bolaget men om så inte blir fallet får vi ut på marknaden och söka jobb som alla andra. Dock med faktisk flygerfarenhet från linjetrafik i bagaget.
Begränsningen med Multi Crew Pilot License kan man höra från namnet. Certifikatet förutsätter att man arbetar inom flerpilotsystem, vi får exempelvis inte flyga kommersiellt som ensam pilot. Å andra sidan sker det ju sällan idag i praktiken så länge vi vill arbeta inom just tung luftfart och inte med taxi/fotoflyg eller liknande i mindre plan spelar det ingen roll. En annan skillnad är att flermotorskedet introduceras i simulator, varefter man direkt kliver på tyngre flygplan (inget PA-31 alltså). Slutresultatet är kunskapsmässigt likvärdigt mellan de olika utbildningsvägarna. MPL är bara en mer "riktad väg anpassad till nya behov" medan den tidigare utbildningen på TFHS (som mer eller mindre alla privata skolor fortfarande tillämpar) är mer generell. Succé eller ej - det får framtiden visa.
MPL-utbildningen ur ett tidsperspektiv: Trafikflygprogrammet på TFHS genomförs i flera "block" som mer eller mindre överlappar varandra...
Skolans toppmoderna Cirrus SR-20 kommer vi bli mycket goda kompisar med.
1 CORE: Detta är den grundläggande flygutbildningen där vi lär oss spaka mindre flygplan. Under de cirka 100 flygtimmarna med enmotoriga Cirrus SR-20 betar vi bl.a. av privatflygarcertifikatet, PPL. Det blir också introduktion på flermotor (i skolans simulator PNPT II som föreställer Beechcraft 200). Den här delen innehåller även Upset Training med SK-61 Bulldog och Mörkerflygning i Cirrus. Teoridelen för PPL läses in första veckorna och direkt därefter påbörjas ATPL-teorin (för Airline Transport Pilot License) alltså teoripaketet för att bli flygkapten. Slutligen blir det även introduktion i både flerpilotsystem och IR (instrumentflygning: flyga utan sikt utåt).
Skolans simulator föreställer detta flygplan, en Beechcraft 200 som bl.a. Lufttransport flyger ambulansflyg med.
2 BASIC: innebär tyngre tonvikt på flerpilotsamarbete, sk MCC, och mycket IR - instrumentflygning. Vi kommer träna bl.a. start och landning i dåligt väder, navigation med hjälp av olika navigeringssystem etc etc. Mycket timmar i simulatorn blir det men även fortsatt flygning i Cirrus. I detta skede tentar vi också av ATPL-teorin (14 prov).
Detta är simulatorn på Arlanda som jag kommer sitta och spaka så småningom.
3 INTERMEDIATE: påbörjas efter cirka 18 månader. Då kommer vi tillfälligt bo på annan ort och utbildas på simulator som exakt föreställer och beter sig som det flygplan vi gör yrkespraktiken på. Vi kommer alltså få en så kallad Type Rating på flygplanstypen som vårt bolag opererar med. Det blir precis som på riktigt, samma checklisor, utrop, pilotsamarbete, etc. och simulatorn rör sig med hydraulik för att ge riktig verklighetskänsla!
4 ADVANCE: är en fortsättning på ovan men nu blir det träning på "onormala förhållanden". Man kommer simulera fel som kan hända samt utsätta oss för svårare förhållanden. Detta avlutas efter cirka 100 flygtimmar med ett så kallat Skill Test, alltså prov där flygkunskaperna bekräftas av en kontrollant. Vi kommer även göra 12 godkända "touch-and-go" (start och landningar) på riktigt men utan passagerare i planet givetvis ;)
Till sist blir det på riktigt då vi påbörjar yrkespraktiken som Styrmän på vårat tilldelade "Host Airline".
5 LINE TRAINING: Efter cirka 240-270 flygtimmar inom TFHS gör vi 20 veckors yrkespraktik sk Line Training på ett flygbolag som Styrman med specialutbildade kaptener. Dessa veckor kommer vad jag förstår spädas ut över ett år för parallellt med detta skriver vi vårt examensarbete. Yrkespraktiken avslutas med en så kallad Line Check då vi blir godkända Styrmän på flygplanstypen, ett flygprov som därefter ska göras 2 gånger per år enligt myndighetsbestämmelser.
EXAMEN! Sådär ja, då var vi framme i årsskiftet 2011/12 och dags för examen! Förhoppningsvis har jag fått ett jobberbjudande på bolaget där jag gjort yrkespraktik - om inte får jag bege mig ut på arbetsmarknaden och söka jobb som alla andra. Svårt att sia såhär tidigt om hur marknaden kommer att se ut då. "Det svänger ju en hel del" som man brukar säga. Inte minst i flygbranchen :)
Som ny studerande på TFHS, men även som nyinflyttad till Skåne, syftar det här forumet till att dela med mig av min vardag till släkt därhemma samt vänner och andra intresserade. Välkommen :)
31 maj 2009
29 maj 2009
TFHS 09:1 i luften!
Våra planerade flygpass under torsdag och fredag blev ju som sagt inställda. Huvuddelen av skolans Cirrus:ar är nämligen på väg till norrut för 08:1 Norrlandsvecka (flyga i fjällmiljö). Men som plåster på såren erbjöds vi istället en introduktionsflygning med skolans PA-31:or. Skolan tyckte det var viktigt att vi kom upp i luften redan under första veckan. Sagt och gjort, efter förmiddagens fys-pass traskade vi ner till hangarerna och fördelade oss på två flygplan. PA-31:orna tar sammanlagt 7 personer styck (inklusive pilot).
Här är ett foto av flygkartan över Ljungbyhed och närområdet (klicka på den för större storlek). Flygningen var planerad på 1000-1500ft, start bana 11L (vänstra banan som är riktad mot 110 grader), utpassering ur kontrollzonen söderut via Röstånga, sväng västerut mot Helsingborg därefter norrut längst kusten. Runda udden ovanför Höganäs och Mölle och vika av österut förbi Ängelholm. Slutligen en lång final mot samma landningsbana i Ljungbyhed.
Några av skolans flygplan står uppradade på plattan. Tre Piper PA-31 och två Cirrus SR-20. Vi ska precis hoppa in i det närmsta flygplanet.
Malin hade tur på lottningen och fick ta co-pilotsitsen utmed flygläraren. Vi andra 5 sitter längre bak och spanar över axeln. Johanna är väldigt nöjd :)
Här passerar vi udden väster om Ängelholm. Sikten är 9999 enligt Metar (dvs över 10000 meter) så längst vägen har vi kunnat sikta Öresundsbron, Turning Torso mm. och en bra bit in i Danmark. Man får passa sig så man inte råkar flyga över landsgränsen som går mitt i sundet bara någon kilometer bort.
När vi passerat ytterkanten på udden sjunker vi till minimihöjd som är 500fot (bara strax över 100 meter). Riktig fartkänsla då de två propellrarna genererar 330 hästkrafter styck, farten är runt 300 km/h.
En halvtimme går fort när man har roligt. Snart är vi på backen igen, nöjda efter att fått luft under vingarna för första gången på här TFHS. Här ses jag, Johanna, Anna, Jacob och Klas på en gruppbild framför aktuell PA-31:a.
Här är ett foto av flygkartan över Ljungbyhed och närområdet (klicka på den för större storlek). Flygningen var planerad på 1000-1500ft, start bana 11L (vänstra banan som är riktad mot 110 grader), utpassering ur kontrollzonen söderut via Röstånga, sväng västerut mot Helsingborg därefter norrut längst kusten. Runda udden ovanför Höganäs och Mölle och vika av österut förbi Ängelholm. Slutligen en lång final mot samma landningsbana i Ljungbyhed.
Några av skolans flygplan står uppradade på plattan. Tre Piper PA-31 och två Cirrus SR-20. Vi ska precis hoppa in i det närmsta flygplanet.
Malin hade tur på lottningen och fick ta co-pilotsitsen utmed flygläraren. Vi andra 5 sitter längre bak och spanar över axeln. Johanna är väldigt nöjd :)
Här passerar vi udden väster om Ängelholm. Sikten är 9999 enligt Metar (dvs över 10000 meter) så längst vägen har vi kunnat sikta Öresundsbron, Turning Torso mm. och en bra bit in i Danmark. Man får passa sig så man inte råkar flyga över landsgränsen som går mitt i sundet bara någon kilometer bort.
När vi passerat ytterkanten på udden sjunker vi till minimihöjd som är 500fot (bara strax över 100 meter). Riktig fartkänsla då de två propellrarna genererar 330 hästkrafter styck, farten är runt 300 km/h.
En halvtimme går fort när man har roligt. Snart är vi på backen igen, nöjda efter att fått luft under vingarna för första gången på här TFHS. Här ses jag, Johanna, Anna, Jacob och Klas på en gruppbild framför aktuell PA-31:a.
Brännbollsturnering
Igår eftermiddag var det dags för tävling klasserna emellan :) Brännboll och grillning stod på schemat. De fyra lagen var följande: TFHS 09:1 (vi i min klass), TFHS 08:1 (den äldre klassen), UiT 08/1 (norrmännen från Universitetet i Tromsö) och TFHS (lärarkåren). Första matchen skulle egentligen starta klockan 17 men några lärare och elever hade blivit försenade pga dåligt väder. Så vi fick vänta en halvtimme med att värma upp innan de kom flygande på final ovanför våra huvuden. Snart var alla på plats och kampen kunde börja.
Vår klass vann mot Norrmännen men förlorade mot äldre klassen och lärarna (som dock fått förstärkning pga ett flertal muskelbristningar under spelet). Vi kom ändå tvåa i turneringen tack vare höga poäng i matcherna :)
Som sagt, lärarna var också med = skön gemenskap på skolan.
Under eftermiddagen och kvällen hade vi alla typer av väder. Blåst, sol, regn. Värme och kyla. En stilig regnbåge visade sig en kort stund. Kul evenemang även fast grillmomentet inte riktigt blev succé just den här kvällen. För blött.
Vår klass vann mot Norrmännen men förlorade mot äldre klassen och lärarna (som dock fått förstärkning pga ett flertal muskelbristningar under spelet). Vi kom ändå tvåa i turneringen tack vare höga poäng i matcherna :)
Som sagt, lärarna var också med = skön gemenskap på skolan.
Under eftermiddagen och kvällen hade vi alla typer av väder. Blåst, sol, regn. Värme och kyla. En stilig regnbåge visade sig en kort stund. Kul evenemang även fast grillmomentet inte riktigt blev succé just den här kvällen. För blött.
28 maj 2009
Rundvandring
I måndags fick vi gå en rundvandring efter det att rektor, lärare m.fl. hälsat oss välkomna till skolan. Efter en snabb titt runtom teorilektions- och kontorslokalerna tog vi en promenad ner till hangarerna, beläget cirka 7-10 minuter gångväg norr om skolan och Ljunghusen.
I första hangarutrymmet stod några av skolans tvåmotoriga PA-31:or prydligt uppställda och vi fick klättra, klämma och känna. Sedan Trafikflygprogrammet gjordes om för ett år sedan till att utbilda enligt MPL (återkommer till vad det är) ingår inte längre skolning på dessa. Istället gör vi all flygutbildning på enmotoriga flygplan och i simulator (tvåmotorigt Beechcraft 200). Därefter går vi vidare till tyngre flygplan, dvs skolning på de som vi förväntas arbeta på efter examen och kommer göra yrkespraktik på i 20 veckor.
Men vi får provflyga dessa PA-31 i alla fall - redan imorgon faktiskt eftersom våra flygpass strukits denna vecka. För få plan var lediga då 08:1 åker upp till norra Sverige i ett par stycken.David tycker vänstersitsen i PA-31 känns helt ok.
På dessa SK-61 (även kallad Bulldog) kommer vi skola avancerad flygning, dvs med svängar i lutningar över 60 grader. De är godkända för roll, loop och gud vet allt så förhoppningsvis... TFHS undervisade studentera på dessa till bara för några år sedan - i samband med att försvaret gjorde sig av med dem tog hamnade flera i Ljungbyhed. Men numera är det ett annat flygplan som i huvudsak gäller för oss nämligen...
...Cirrus SR-20. Toppmoderna, nästintill nyinköpta plan i gjuten plast. Inga skarvar och nitar med andra ord som jag är van sedan flygning med PA-28 hemma på flygklubben i Umeå. De är som en dröm att titta på. Givetvis glascockpit - datorskärmar i stället för traditionella instrument. Ska lägga upp mer bilder på Cirrusen lite senare.
Slutligen tog vi en titt på den simulator där vi kommer göra x antal skoltimmar...
Den föreställer en cockpit på ett tvåmotorigt större flygplan (nästan identisk med bilden ovan) och är så verklighetstrogen att vi får logga flygtimmarna på denna som riktiga flygtimmar! Det var det.
I första hangarutrymmet stod några av skolans tvåmotoriga PA-31:or prydligt uppställda och vi fick klättra, klämma och känna. Sedan Trafikflygprogrammet gjordes om för ett år sedan till att utbilda enligt MPL (återkommer till vad det är) ingår inte längre skolning på dessa. Istället gör vi all flygutbildning på enmotoriga flygplan och i simulator (tvåmotorigt Beechcraft 200). Därefter går vi vidare till tyngre flygplan, dvs skolning på de som vi förväntas arbeta på efter examen och kommer göra yrkespraktik på i 20 veckor.
Men vi får provflyga dessa PA-31 i alla fall - redan imorgon faktiskt eftersom våra flygpass strukits denna vecka. För få plan var lediga då 08:1 åker upp till norra Sverige i ett par stycken.David tycker vänstersitsen i PA-31 känns helt ok.
På dessa SK-61 (även kallad Bulldog) kommer vi skola avancerad flygning, dvs med svängar i lutningar över 60 grader. De är godkända för roll, loop och gud vet allt så förhoppningsvis... TFHS undervisade studentera på dessa till bara för några år sedan - i samband med att försvaret gjorde sig av med dem tog hamnade flera i Ljungbyhed. Men numera är det ett annat flygplan som i huvudsak gäller för oss nämligen...
...Cirrus SR-20. Toppmoderna, nästintill nyinköpta plan i gjuten plast. Inga skarvar och nitar med andra ord som jag är van sedan flygning med PA-28 hemma på flygklubben i Umeå. De är som en dröm att titta på. Givetvis glascockpit - datorskärmar i stället för traditionella instrument. Ska lägga upp mer bilder på Cirrusen lite senare.
Slutligen tog vi en titt på den simulator där vi kommer göra x antal skoltimmar...
Den föreställer en cockpit på ett tvåmotorigt större flygplan (nästan identisk med bilden ovan) och är så verklighetstrogen att vi får logga flygtimmarna på denna som riktiga flygtimmar! Det var det.
50 meter till skolan
Här är några bilder på skolan och det absoluta närområdet. Alltsammans (Ljunghusen, skolhusen och hangarerna) ligger på gamla flottiljområdet F5 som lades ner för ett antal år sedan. Men Trafikflyghögskolan startades redan dessförinnan, 1984 av just Försvarsmakten. Syfte med skolan var att mätta den civila marknaden på piloter för att förhindra att dyrt utbildade stridspiloter övergick till den tunga civila luftfarten (som betalade höga löner). I början på 90-talet var skolans existens hotat av olika skäl men istället för att lägga ner den visade Lunds Universitet intresse och övertog utbildningen. Så är ser det ut även idag. Utbildningen jag läser är alltså en vanlig 180hp kandidatexamen, eller som den heter: "Degree of Bachelor in Aviation as Pilot in Airline Operation". Pjuh! ;)
Här ser man flygledartornet som ligger precis granne med skolhuset till vänster.
Går vi en bit fram och blickar lite längre bak ovanför skylten kan man ana landningsbaneområdet. På Ljungbyhed (ESTL) finns 4 parallella banor dock är bara 2 i bruk medan de övriga används till bl.a. biltester.
Vi vrider blicken åt vänster. Här är skolans huvudbyggnad där vi läser all teori. Här jobbar också huvuddelen av skolpersonalen (övriga har kontor i hangaren cirka 7 minuters promenad norrut).
Så här långt är det hem till Ljunghusen, knappt 50 meter alltså. Bilden är tagen från hörnet på skolbyggnaden.
Det var allt för den här gången :)
Här ser man flygledartornet som ligger precis granne med skolhuset till vänster.
Går vi en bit fram och blickar lite längre bak ovanför skylten kan man ana landningsbaneområdet. På Ljungbyhed (ESTL) finns 4 parallella banor dock är bara 2 i bruk medan de övriga används till bl.a. biltester.
Vi vrider blicken åt vänster. Här är skolans huvudbyggnad där vi läser all teori. Här jobbar också huvuddelen av skolpersonalen (övriga har kontor i hangaren cirka 7 minuters promenad norrut).
Så här långt är det hem till Ljunghusen, knappt 50 meter alltså. Bilden är tagen från hörnet på skolbyggnaden.
Det var allt för den här gången :)
27 maj 2009
Ny på TFHS
Idag var andra dagen som ny student på Trafikflyghögskolan. Jag anlände redan i lördags till "Ljunghusen" där så gott som alla studenter bor. 9 stycken (däribland jag) ur vår klass ”THFS 09:1” har tillfälligt fått rum i hotelldelen av huset vilket är lite roddigt, främst med tanke på att rummens möblemang bestod av en 180cm säng, två sängbord och en fåtölj. Kanske inte helt optimalt för en student… Lyckades dock finna rätt på ett skrivbord med stol i källaren, byggde en hylla av ett flertal sängbord och plockade isär sängen till en 90cm istället. Resultatet ser du nedan, inte så tokigt tycker jag. Fönstret till innergården är nästan konstant öppet då det är en populär plats i solen...Detta är "Ljunghusen" där vi bor med den passande adressen Flygarevägen 9. Vänstra delen är elevboende och högra hotellrum. Gamla F5-området är tydligen populärt för kurser och konferensen, nu senast i helgen bodde här cirka 40 ungdomar i samband med någon ledarskapskurs.
Mitt rum, cirka 16 kvadrat fast med stort badrum med dusch. Har inte fått hit så mycket grejer än så länge eftersom jag flög ner från Umeå (max 28kg med SAS).
Totalt har vi faktiskt 5 kök att dela på så trots att vi tillfälligt är många som bor här så slipper vi trängas. Nåja, nästan hela tiden i alla fall.
Här är en av innergårdarna mellan de tre längorna. Denna används flitigt av oss studenter då allrummet och köken ligger precis mellan (rakt fram). Mitt rum är tredje fönstret från vänster. Stolen har jag för att kunna hoppa ut den vägen, eftersom vi bor på hotelldelen måste vi annars gå ut och gå runt halva huset för att komma till studententrén och de ordinarie studentrummen.
Som sagt vi är ganska många här samtidigt. Förutom vi 12 i min klass så är givetvis klassen 08:1 här, den ovan oss och de är 13 stycken. Därtill 12 norrmän som kommer från en flygskola i Tromsö, 6 stycken militärer som läser teorin för att flyga Hercules samt ett par stycken som pluggar till flyglärare. Men det känns kul att det är lite liv här. Stämningen är god mellan oss och ja, det är väldigt mycket flygsnack. Nästintill konstant :) om vilka flygplan man ska flyga, har flugit, vill flyga. Erfarenheter från dagens flygpass eller planering inför morgondagen. Flygplanen som passerar ovanför identifieras (dels ligger Ljunghuset precis under finalen till bana 29L, dels passerar en hel del tung trafik högre upp på himlen från någon av storflygplatserna i närheten). På väggarna sitter flygbilder, i tidningshyllorna ligger travar med flyglitteratur. Dessutom modellflygs det en hel del på fotbollsplanerna härutanför.
Haha, kanske låter extremt insnöat men faktum är att det känns kanonbra. Har längtat efter något som detta att rikta all energi till. Har känt att jag haft det lite för lätt sista åren. Utbildningen här kommer definitivt bli en utmaning. Inte nog med att flygningen och pilotyrket ställer höga krav både på det ena och andra, tempot är dessutom högt på skolan och undervisningen. Vi har skoluniform, närvaroplikt och förväntas prestera i linje med det resultat vi visat under antagningen. Så håll i hatten, fram med böckerna för nu lyfter vi!
Mitt rum, cirka 16 kvadrat fast med stort badrum med dusch. Har inte fått hit så mycket grejer än så länge eftersom jag flög ner från Umeå (max 28kg med SAS).
Totalt har vi faktiskt 5 kök att dela på så trots att vi tillfälligt är många som bor här så slipper vi trängas. Nåja, nästan hela tiden i alla fall.
Här är en av innergårdarna mellan de tre längorna. Denna används flitigt av oss studenter då allrummet och köken ligger precis mellan (rakt fram). Mitt rum är tredje fönstret från vänster. Stolen har jag för att kunna hoppa ut den vägen, eftersom vi bor på hotelldelen måste vi annars gå ut och gå runt halva huset för att komma till studententrén och de ordinarie studentrummen.
Som sagt vi är ganska många här samtidigt. Förutom vi 12 i min klass så är givetvis klassen 08:1 här, den ovan oss och de är 13 stycken. Därtill 12 norrmän som kommer från en flygskola i Tromsö, 6 stycken militärer som läser teorin för att flyga Hercules samt ett par stycken som pluggar till flyglärare. Men det känns kul att det är lite liv här. Stämningen är god mellan oss och ja, det är väldigt mycket flygsnack. Nästintill konstant :) om vilka flygplan man ska flyga, har flugit, vill flyga. Erfarenheter från dagens flygpass eller planering inför morgondagen. Flygplanen som passerar ovanför identifieras (dels ligger Ljunghuset precis under finalen till bana 29L, dels passerar en hel del tung trafik högre upp på himlen från någon av storflygplatserna i närheten). På väggarna sitter flygbilder, i tidningshyllorna ligger travar med flyglitteratur. Dessutom modellflygs det en hel del på fotbollsplanerna härutanför.
Haha, kanske låter extremt insnöat men faktum är att det känns kanonbra. Har längtat efter något som detta att rikta all energi till. Har känt att jag haft det lite för lätt sista åren. Utbildningen här kommer definitivt bli en utmaning. Inte nog med att flygningen och pilotyrket ställer höga krav både på det ena och andra, tempot är dessutom högt på skolan och undervisningen. Vi har skoluniform, närvaroplikt och förväntas prestera i linje med det resultat vi visat under antagningen. Så håll i hatten, fram med böckerna för nu lyfter vi!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)